Alkohol politik på jobbet.

Alkohol politik på jobbet.

Har din virksomhed en politik for alkohol på arbejdspladsen?

Mange virksomheder har endnu ikke fået lavet en gennemarbejdet politik for alkohol på arbejdspladsen. En alkoholpolitik på arbejdspladsen betyder ikke nødvendigvis, at dine medarbejdere ikke må drikke.

Men det er vigtigt at vide, hvor meget alkohol der må indtages på jobbet, så man undgår episoder, som man ikke ønsker at være en del af. F.eks. at drikke på arbejdspladsen eller under udførelse af officielle opgaver.

Men også under forretningsfrokoster og drinks efter arbejde med kunder og/eller leverandører, hvor et overdrevent forbrug kan føre til problemer som nedsat opmærksomhed og dermed mindre produktivt personale.

Når du udarbejder en alkoholpolitik, bør du overveje både, hvad der er tilladt og forbudt på arbejdspladsen; hvor meget der må drikkes; hvem der må drikke (kun ansatte, også kunder); om der er retningslinjer for, hvornår de ansatte må drikke (f.eks. på helligdage).

 

Hvorfor bør man have en politik om alkohol?

Det første spørgsmål er måske hvorfor overhovedet udarbejde en alkoholpolitik for virksomheden? Hvorfor ikke tillade folk at drikke, som de vil? Der er flere grunde til at have en alkoholpolitik, men lad os først se på, hvorfor nogle virksomheder ikke har en sådan.

Nogle gange tror man, at hvis man ikke siger noget om alkohol i virksomhedsreglerne, så vil der ikke være nogen problemer. Det virker indlysende – folk kan fortsætte med at opføre sig, som de altid har gjort. Men det faktum, at ingen taler om det, betyder ikke, at der slet ikke vil være problemer med alkohol. Der vil stadig opstå problemer, som kunne have været undgået ved at have en eksplicit politik om, hvordan alkohol behandles på arbejdspladsen.

Hvordan laver man en god alkoholpolitik?

Så hvordan udarbejder man en god alkoholpoliti? Det er vigtigt at involverer medarbejderne på arbejdspladsen for at de vil tage ejerskab. Når de selv har været med til at beslutte reglerne og, hvad der forventes af dem.

Hvis du er ansvarlig for at udarbejde en god alkoholpolitik, kan du naturligvis ikke inddrage alle dine medarbejdere. Men nedsæt en lille gruppe af medarbejdere. Så de ved, hvad der forventes af dem. Det hjælper, hvis nogle medarbejdere bliver klædt på til at kender til de virkninger, som stoffer og alkohol har på mennesker, så de kan forklare det til deres kollegaer.

Et af de allervigtigste punkter i en god alkoholpolitik, er at gøre det klart og tydelig hvilken hjælp virksomheden vil give en medarbejder med misbrugsproblemer. Er det virksomheden der betale for behandlingen? Har virksomheden en sundhedsforsikring der dækker medarbejder der kommer ud i misbrugsproblemer?

Jo mere tydeligt det er i virksomhedens alkoholpolitik hvilken hjælp virksomheden vil tilbyde jo større er sandsynligheden for at en medarbejder vil række ud og tage imod den hjælp.

Du kan læse meget mere om hvordan din virksomhed kan udarbejde en god alkoholpolitik på nettet.

 

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>