Pas dine insekter godt

Pas dine insekter godt

I dag er der faktisk mange, der holder insekter. Nogle har insekter som primær hobby, mens andre har dem gående med henblik på at bruge dem som foder. En del skoler har også insekter gående som studieprojekter, og insekter bruges naturligvis også i forskningen.

Uanset årsagen, er det selvfølgelig essentielt, at insekterne har det godt og holdes i live. Det ser vi lidt nærmere på her.

Pasning af insekter

Den præcise fremgangsmåde for pasning af insekter afhænger naturligvis lidt af, hvilken art du har gående. Der er forskel på de krav der stilles af f.eks. fårekyllinger og melorme.

Du kan se lidt generel info om insekt-pasning på https://astra.dk/tildinundervisning/sig-goddag-til-insekt og andre steder på nettet. 

Men helt grundlæggende har insekter og i det hele taget alle levende væsener brug for vand, mad og varme:

Vand er essentielt for insekterne

Insekter skal altid have adgang til væske. Der er dog forskel på behovet. Fårekyllinger, græshopper og andre aktive dyr har typisk brug for meget vand, mens melorme, kakerlakker og andre mere nøjsomme dyr kan klare sig i dagevis uden.

Når det handler om insekter, kan du dog ikke bare stille en skål vand ind til dem. De drukner simpelthen i det. Brug i stedet en svamp eller andre trics, så insekterne kan drikke på sikker vis. Husk, at de drikker vand i meget små mængder, så selv mikroskopiske vandperler er helt fint.

Ofte behøver du dog slet ikke servere vand som sådan. Insekter kan nelig også få deres væske fra væskeholdige plantedele, f.eks. blade eller frugter. Når de spiser dette, kan det ofte være nok til at dække deres væskebehov. 

Det ene udelukker dog ikke det andet. Du kan sagtens være på den sikre side og tilbyde begge dele.

Mad varierer fra art til art

Det er straks lidt sværere at sige noget generelt om, hvordan du fodrer insekterne. Nogle insekter er kødædere, andre planteædere, og atter andre spiser begge dele.

Læs op på det insekt du holder, så du kender dets behov.

Insekter er vekselvarme

Alle insekter er vekselvarme eller koldblodede. Det betyder, at de ikke selv kan generere kropsvarme, men er afhængige af varme i omgivelserne. 

Igen er der stor forskel på behovet, så du er næsten nødt til at læse op på dit specifikke insekt. Men som hovedregel klarer de fleste insekter sig OK ved stuetemperatur.

Insekter som f.eks. melorme trives fint i et meget bredt spekter, lige fra 5-10 grader og op til 30 grader. Her er temperaturen blot afgørende for væksthastigheden. Andre insekter som f.eks. fårekyllinger og dubia-kakerlakker kræver mere varme, og skal helt op på 25-30 grader, før de trives optimalt.

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>