Sankt Hans aften er en af de mest populære danske højtider

Sankt Hans aften er en af de mest populære danske højtider

Sankt Hans aften er en af de mest populære danske højtider, der fejres den 23. juni hvert år. Denne tradition har sin rod i gamle overtro og hedenske ritualer, der sidenhen er blevet en vigtig del af dansk sommerfejring. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvordan Sankt Hans aften fejres, hvor traditionen kommer fra, og hvad du kan forvente for Sankt Hans 2024.

Hvad er Sankt Hans aften?

Sankt Hans aften er en årlig begivenhed, der markerer midsommeren, nærmere bestemt den korteste nat og den længste dag i året. Denne tradition er opkaldt efter Johannes Døberen, hvis fødselsdag fejres den 24. juni i mange lande. I Danmark er det særlig udbredt at fejre aftenen før, den 23. juni, med bål, mad, musik og hyggeligt samvær.

Bålets betydning

En af de mest kendte traditioner ved Sankt Hans er afbrændingen af bålet. Bålet har traditionelt set en dualistisk funktion. På den ene side er det et symbol på fest og glæde, og på den anden side er det også et symbol for afvisning og renelse. Bålet, der som regel er toppet med en heksedukke, tændes som regel ved solnedgang. Dukken repræsenterer onde ånder og hekse, der bliver sendt til Bloksbjerg, et mytisk sted i Harzen i Tyskland, hvor heksene efter sigende holder deres hovedmøde. Afbrændingen af “heksen” er oprindeligt en tysk skik, der først blev introduceret i Danmark i slutningen af 1800-tallet.

Sankt Hans 2024

Planerne for Sankt Hans 2024 er allerede i fuld gang. I byer og landsbyer over hele landet, forventes det at tusindvis af mennesker vil samles for at følge den årlige tradition. Selvom detaljerne stadig er ved at blive planlagt, kan vi forvente, at den traditionelle fejring vil indeholde en blanding af musik, god mad, festligt humør og selvfølgelig, det majestætiske Sankt Hans bål.

For flere informationer om Sankt Hans aften og opdateringer om arrangementer for Sankt Hans 2024, kan du besøge siden Canem.

Ofte stillede spørgsmål

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>