Sankta Lucia – en skandinavisk tradition

Sankta Lucia – en skandinavisk tradition

I Skandinavien er Sankta Lucia-dagen (Luciadagen) en gammel og populær tradisjon. Lucia var en ung pige fra Sicilia, som levede i 300-tallet e.Kr. Hun blev kendt for sin fromhed og barmhjertighed, og hun døde som martyr. I Skandinavien fejres Luciadagen den 13. december, og det er især i Sverige, Norge og Danmark, at tradtionen er meget udbredt.

 

Hvordan fejrer man Sankta Lucia?

Traditionen med at fejre Sankta Lucia går tilbage til middelalderen. Dengang var der ingen lys i husene, så man tændte stearinlys og bar dem rundt på hovedet for at få lys ind i huset. I dag er der selvfølgelig el i de fleste hjem, men alligevel bærer mange stadig stearinlys på hovedet under Lucioptoget.

 

I Danmark synger man ofte “Deilig er jorden” under Lucioptoget. Sangen handler om jordens skønhed, og den passer godt til denne tid på året, hvor naturen langsomt vågner op efter vinterens dormitering.

 

Luciatoget afholdes normalt på aftenen den 13. december eller om morgenen den 14., hvis Luciadagen falder på en søndag. Toget begynder ofte ved et offentligt sted som f.eks. en school eller et bibliotek, og så går turen rundt i byen eller bydelen for at ende ved et andet offentligt sted igen. Undervejs synger deltagerne Luciasange og noder med julensalmer – alt sammen for at sprede glæde omkring sig.

 

Mange mennesker har en fast tradition med at se et Luciatog – enten fordi de selv har deltaget i det tidligere, eller fordi det er en hyggelig måde at starte julen på. Hvis du ikke kender til traditionen med at se et Luciatog, kan det anbefales at prøve det! Det er en dejlig oplevelse for alle aldre, og det er altid hyggeligt at følge med i sangene og se alle de smukke stearinlys.

 

Konklusion:

Sankta Lucia-dagen er en gammel skandinavisk tradtion, som stadig holdes i hævd blandt mange danskere – både store og små. Hvis du ikke kender traditionen med at se et Luciatog, kan det anbefales at prøve det! Det er en dejlig oplevelse for alle aldre, og det er altid hyggeligt at følge med i sangene og se alle de smukke stearinlys.

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>